Z Chomutova zmizí poslední herny až tři roky poté, co vedení města zavedlo plošný zákaz hazardu

31. červenec 2017

Chomutov se ani 2,5 roku po vydání vyhlášky zakazující hazard na území města nezbavil všech heren. Zbývají tři, té poslední skončí licence v prosinci tohoto roku. Vedení města je přesvědčené, že i když se zákaz výherních hracích automatů a videoterminálů nepodařilo naplnit dříve, má vyhláška svůj smysl. Nepotvrdila se ani obava z prudkého nárůstu nelegálních heren, přestože několik jich na území Chomutova za poslední dva roky vzniklo.

„Aktuální stav je, že jsou ve městě tři provozovny, ve kterých jsou dobíhající hrací přístroje,“ konstatuje hlavní ekonom města Chomutova Jan Mareš.

Před vydáním plošného zákazu heren v roce 2015 jich bylo podstatně víc: „Kdysi tu bylo 763 přístrojů, dnes jich tu je 7 dobíhajících,“ upřesňuje Mareš.

Se zákazem výherních hracích přístrojů a videoloterijních terminálů se začaly v některých hernách objevovat tzv. kvízomaty, které putují po provozovnách dodnes. „Kvízomatů víc není, jsou na čtyřech provozovnách s tím, že se to pohybuje mezi 5 až 7 přístroji, které pendlují mezi těmi provozovnami,“ doplňuje Mareš.

Město se nelegální hracím přístrojům, ale i nelegálním hernám, které začaly vznikat, postavilo.

„Město podalo 9 trestních oznámení a 6 podnětů celní správě. V loňském roce jsme evidovali dvě, v podstatě nelegální, provozovny. Ty ale fungovaly jeden až dva měsíce, pak skončily. My jsme samozřejmě podali trestní oznámení,“ popisuje Jan Mareš.

Policie v Chomutově podle své mluvčí Marie Pivkové případy spojené s nelegálním hazardem řeší: „Přijali jsme celkem 4 trestní oznámení o provozování nelegálních heren ve městě. V současné době jsou ještě dva případy k prověřování, dva už jsme ukončili a zaslali na státní zastupitelství s návrhem na obžalobu.“

Chomutov přišel zákazem hazardu o 35 milionů korun do rozpočtu

Plošným zákazem hazardu se ale Chomutov připravil o zhruba 35 milionů korun ročně do rozpočtu. Peníze město využívalo na podporu sportu, zájmové a spolkové činnosti ve městě.

Podle náměstka primátora z hnutí Nový Sever Davida Dindy se nepodařilo tuto částku nahradit jinými příjmy a město ji musí hledat ve svém rozpočtu patřičnými úsporami: „Musím říct, že ten finanční efekt není vůbec zanedbatelný, a takhle vysokou částku se zatím, podle mého názoru, nahradit nepodařilo.“

Město ale neplánuje, že by plošnou regulaci hazardu odvolalo nebo zmírnilo. Poslední tři herny by měly podle ekonoma Jana Mareše ukončit svůj provoz ještě letos: „Jedna v srpnu, druhá v listopadu a třetí 31. prosince.“

S plošným zákazem hazardu přišla v polovině roku opozice i v sousedním Mostě. Návrh ale neprošel zastupitelstvem. V Mostě tak regulují hazard jen tím, že vymezují místa, kde herny být nesmí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio