Carving - umění k "sežrání"

12. říjen 2011

Každé oko rádo spočine na hezky upraveném stole. Může ho zdobit třeba dekorativně vyřezávané ovoce nebo zeleniny.

Je radost dívat se pod ruku Zdeňka Purmy, když vyřezává různé dekory do ovoce a zeleniny. Náš redaktor Miroslav Zimmer se s ním potkal na nedávné výstavě Škola 2011 v Litoměřicích, kde Zdeněk své výtvory představil.

Těžko se to popisuje, ale jsou to vlastně malá umělecká díla. Nebo možná velká, protože dýně, u které jsem se se Zdeňkem zastavil, měla odhadem nejméně 30 kg. „Na tý velký dýni jsem strávil zhruba osm hodin...“ říká Zdeněk na otázku, jak dlouho mu trvá, než plody vyšperkuje do konečné podoby.

Vyřezávání se věnuje asi dva roky: „Viděl jsem to a u nás na škole...“ Tou školou myslí Zdeněk střední školu hotelnictví, gastronomie a služeb v Litoměřicích, kde se vyučil v oboru kuchař-čísník.

Mimochodem, ve škole pokračuje - zvýšil si, jak se říká, laťku a pustil se do nástavbového studia.

Vraťme se ale k vyřezávání. Materiál k tvorbě si shání kde se dá, dýně třeba od zahrádkářů, melouny ve velkoskladech zeleniny atd. Tohle svým způsobem jakési kreslení do ovoce a zeleniny se hodí pro nejrůznější příležitosti, vždyť když jídlo hezky vypadá, hned je na něj větší chuť.

Jednodušší vzory dělá Zdeněk bez přípravy, složitější si musí předkreslit, vytisknout na počítači, přišpendlit na plod a podle toho řezat. K práci prý stačí menší nůž, někdy ale i speciální nástroje.

Přejeme Zdeňkovi úspěch na mistrovství republiky Junior Carving Cup 2011 v Ostravě, kam se letos chystá...

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio