Buchta z ananasového kompotu

Taky neodoláte slevě a už máte ve spíži pět plechovek s ananasovým kompotem? Upečte si šťavnatou buchtu…

Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru
2 vejce
1 ananasový kompot
2 lžičky kypřicího prášku nebo jedlé sody
1 hrnek strouhaného kokosu
tuk na plech
na krém: 250 g zakysané smetany
250 g pomazánkového másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
případně ještě čokoládová poleva

Postup:

1. Nakrájený ananas i se šťávou dáme do mísy, přidáme žloutky, cukr, půl hrnku kokosu a mouku s práškem nebo sodou. Je-li těsto příliš husté, podle potřeby přidáme vodu.

2. Z bílků ušleháme sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Vylijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný kokosem.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů, špejlí si vyzkoušíme, jestli už těsto nelepí.

4. Buchtu necháme na plechu trochu vychladnout a mezitím si připravíme krém ze smetany, pomazánkového másla, cukru a vanilkového cukru. Tím pak buchtu potřeme, uděláme čárky z rozehřáté čokoládové polevy a lehce posypeme zbytkem kokosu. Dobrá je i varianta, kdy kokos v těstě i na povrchu nahradíme mletými ořechy. Pak ale vymazaný plech vysypeme moukou.

Dobrou chuť vám přeje Anna Pučálková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.