Buchta z ananasového kompotu

Taky neodoláte slevě a už máte ve spíži pět plechovek s ananasovým kompotem? Upečte si šťavnatou buchtu…

Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru
2 vejce
1 ananasový kompot
2 lžičky kypřicího prášku nebo jedlé sody
1 hrnek strouhaného kokosu
tuk na plech
na krém: 250 g zakysané smetany
250 g pomazánkového másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
případně ještě čokoládová poleva

Postup:

1. Nakrájený ananas i se šťávou dáme do mísy, přidáme žloutky, cukr, půl hrnku kokosu a mouku s práškem nebo sodou. Je-li těsto příliš husté, podle potřeby přidáme vodu.

2. Z bílků ušleháme sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Vylijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný kokosem.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů, špejlí si vyzkoušíme, jestli už těsto nelepí.

4. Buchtu necháme na plechu trochu vychladnout a mezitím si připravíme krém ze smetany, pomazánkového másla, cukru a vanilkového cukru. Tím pak buchtu potřeme, uděláme čárky z rozehřáté čokoládové polevy a lehce posypeme zbytkem kokosu. Dobrá je i varianta, kdy kokos v těstě i na povrchu nahradíme mletými ořechy. Pak ale vymazaný plech vysypeme moukou.

Dobrou chuť vám přeje Anna Pučálková a Český rozhlas Sever!

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.