Bramboračka s kroupami
Osvědčená klasika, ale znáte to – kolik kuchařek, tolik bramboraček!
Suroviny:
3-4 brambory
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
půl cibule, snítku libečku
česnek podle chuti
šálek krup
majoránka
sůl
pepř
máslo
hladká mouka
Postup:
- Ráno propláchneme kroupy a necháme je namočené ve studené vodě, urychlí se tím var. Taky lze použít drobné krupky, jsou uvařené rychleji.
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na stejně velké kousky, cibuli na drobno a vše orestujeme na másle, zalijeme vodou, přidáme kroupy, koření, osolíme a vaříme.
- Když jsou kroupy i zelenina měkké, přidáme trochu hladké mouky rozmíchané ve studené vodě na zahuštění, zeleninu můžeme rozmačkat a dovaříme.
- Do talíře si každý přidá utřený česnek podle chuti.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.