Pórková polévka

Jedna z vydatnějších polévek, které na podzim zahřejí.

Suroviny:

1 pórek

2 lžíce másla

 2 lžíce hladké mouky

muškátový květ

krutonky

sůl

případně šálek smetany

Postup:

  1. Pórku odkrojíme bílou část a zelenou část dobře propláchneme pod tekoucí vodou, pak obě části nakrájíme.
  2. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, rozmícháme a přidáme nakrájený pórek. Pokud použijeme vývar, už příliš nesolíme.
  3. Okořeníme muškátovým květem, povaříme a mezitím si nasucho opražíme malé kostičky z bílého pečiva na krutonky. Podáváme je na misce, každý si nabere podle chuti.
  4. Chceme-li polévku ještě vydatnější a zároveň chuťově jemnější, přilijeme v závěru smetanu a necháme var už jen přejít.

Související