Pórková polévka
Jedna z vydatnějších polévek, které na podzim zahřejí.
Suroviny:
1 pórek
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
muškátový květ
krutonky
sůl
případně šálek smetany
Postup:
- Pórku odkrojíme bílou část a zelenou část dobře propláchneme pod tekoucí vodou, pak obě části nakrájíme.
- Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, rozmícháme a přidáme nakrájený pórek. Pokud použijeme vývar, už příliš nesolíme.
- Okořeníme muškátovým květem, povaříme a mezitím si nasucho opražíme malé kostičky z bílého pečiva na krutonky. Podáváme je na misce, každý si nabere podle chuti.
- Chceme-li polévku ještě vydatnější a zároveň chuťově jemnější, přilijeme v závěru smetanu a necháme var už jen přejít.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.