Bolid nad středními Čechami a dinosauří ocas v jantaru

17. prosinec 2016

Stěhování britské antarktické polární stanice, čeští geografové, nejvyšší vodopád světa a nejstarší mořský pták.

Britská polární stanice Halley VI, která stojí na Bruntově šelfovém ledovci v Antarktidě, se bude muset přestěhovat. Sedm kilometrů od ní se v ledovci začala tvořit trhlina, která by stanici odřízla od hlavní části šelfu. Stanice je však na podobné přesuny připravena – sestává z osmi modulů na hydraulických nohách, opatřených lyžinami. Moduly se rozpojí a na nové místo je přetáhne traktor. Operace bude trvat tři roky a nijak nenaruší vědeckou činnost stanice.

Z Jižní Afriky se vrátila expedice českých vědců, jejímž cílem bylo přeměřit geodetickými metodami vodopád Tugela v Dračích horách, považovaný za druhý nejvyšší na světě. Jeho výška – 948 metrů – byla původně určena barometrickým výškoměrem. Nová měření ukázala, že vodopád má ve skutečnosti 983 metry, čímž o čtyři metry překonává absolutní rekord vodopádu Salto Ángel ve Venezuele. I ten však bude nutné přeměřit.

Na atolu Midway v severním Pacifiku, poblíž Havaje, letos znovu snesla vejce samička albatrosa laysanského, kterou američtí biologové pojmenovali Wisdom, česky Moudrost. Je to jejich stará známá, která se na své hnízdo vrací více než šest desetiletí. První identifikační kroužek dostala v roce 1956 a ornitologové odhadují, že letos oslavila 66. narozeniny. Je tak nejstarším známým volně žijícím mořským ptákem na světě. Odchovala už několik desítek mláďat.

Albatrosi laysanští (Diomedea immutabilis)

V kusu jantaru, 99 milionů let staré zkamenělé pryskyřice z údolí Hukaung na severu Myanmaru, našli vědci zalitou špičku dinosauřího ocasu. Jak informoval časopis Current Biology, tenký, 3,5 centimetru dlouhý fragment s osmi obratli se dochoval včetně měkkých tkání a dokonce i peří. Podle odborníků patřil nedospělému teropodnímu dinosaurovi ze skupiny Coelurosauria, která mj. zahrnuje i všechny současné a vyhynulé ptáky.

Ve středu 7. prosince před čtvrt na šest ráno prolétl nad Čechami jasný bolid, který viděla řada svědků a zaznamenaly ho i kamery bolidové sítě. Podle astronomů byl tento průlet spojen s pádem několika desítek malých meteoritů o hmotnosti jednotek až desítek gramů v úzkém pruhu mezi Keblovem na Benešovsku a Chřenovicemi na Havlíčkobrodsku. Můžete je zkusit najít! Bližší informace jsou na webu Astronomického ústavu Akademie věd.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 50/2016, 17. prosince.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio