Bláto není špína – mohli si vyzkoušet návštěvníci archeoskanzenu v Březně u Loun

1. červenec 2018

„Když se do toho zaboříte tak dvacet centimetrů, tak už to kluzké není,“ upozorňovaly děti zamazané od hlavy až po paty blátem každého, kdo zkoušel šlápnout do šedohnědé mazlavé hromady.

Plocha bláta byla uměle vytvořená v archeoskanzenu v Březně u Loun, kde v sobotu pořádali akci Bláto není špína.  A vypadá to, že děti i dospělí, kteří se blátem brodili, byli šťastní. „Oslavujeme ve skanzenu bláto, protože včera byl Mezinárodní den bláta,“ vysvětlila Karolína Klinecká,  vedoucí archeoskanzenu.

A co je na blátě tak zajímavého? „To vidíte na těch šťastných zablácených dětech,“ směje se Karolína Klinecká. „Bláto je zdravé. Je vědecky dokázáno, že děti, které se dostávají do styku s blátem, mají lepší imunitní systém, netrpí tolik na astma, ekzémy a autonomní choroby, a ještě je to baví.“

Bylo vidět, že plácat se v blátě nezaujalo jen malé děti, užívali si to i dospělí. „Měli jsme tu výpravu studentů archeologie a vypadalo to úplně stejně jako teď mezi těmi dětmi,“ dodává Karolína Klinecká. Podle ní je škoda, že spousta děti nemá možnost se v bahně poráchat – jednak jim to maminky nedovolí, jednak není příležitost.

autoři: Lenka Šobová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související