Biskupský chlebíček. Pečivo, které vydrží dlouho

Tento moučník má velice dlouhou dobu trvanlivosti, neboť obsahuje velké množství cukru, který ho konzervuje. Na druhé straně neobsahuje tuk, takže nežlukne. I když je později tvrdší, neztrácí na své chuti, naopak. Zabalený v alobalu vydrží velice dlouho.

Ingredience
  • 8 celých vajec
  • 500 g krystalového cukru
  • 500 g hladké mouky (může být i polohrubá mouka 1:1)
  • 200 g čokolády na vaření
  • 200 g ořechů
  • 200 g sušeného ovoce
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Cukr a celá vejce vyšleháme do husté pěny. Potom postupně přidáváme mouku, na kousku nakrájenou čokoládu, nahrubo posekané ořechy a najemno nakrájené ovoce. Hmotu nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 1 hodinu při 160°C. Záleží na typu trouby. Mírně prochladlý chlebíček vyklopíme a necháme vystydnout. Studený zabalíme do alobalové fólie, kde vydrží velmi dlouho, několik týdnů i měsíců.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko