Bílé brambory

Jídlo z chudé kuchyně – i když cena brambor stoupá.

Suroviny:

brambory

kysaná smetana nebo šlehačka

vejce

hladká mouka

sůl

celý pepř

nové koření

bobkový list

tymián

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Dáme je vařit do osolené vody, přidáme koření.
  3. Uvaříme vejce natvrdo.
  4. Když jsou brambory skoro měkké, zahustíme vodu trochou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě a dovaříme.
  5. Před koncem varu vmícháme ještě rozkvedlanou kysanou smetanu nebo šlehačku a necháme přejít var.
  6. Na talíři pak omáčku s brambory doplníme rozkrojeným vařeným vajíčkem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.