Bílé brambory

Jídlo z chudé kuchyně – i když cena brambor stoupá.

Suroviny:

brambory

kysaná smetana nebo šlehačka

vejce

hladká mouka

sůl

celý pepř

nové koření

bobkový list

tymián

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Dáme je vařit do osolené vody, přidáme koření.
  3. Uvaříme vejce natvrdo.
  4. Když jsou brambory skoro měkké, zahustíme vodu trochou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě a dovaříme.
  5. Před koncem varu vmícháme ještě rozkvedlanou kysanou smetanu nebo šlehačku a necháme přejít var.
  6. Na talíři pak omáčku s brambory doplníme rozkrojeným vařeným vajíčkem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.