Bílé brambory
Jídlo z chudé kuchyně – i když cena brambor stoupá.
Suroviny:
brambory
kysaná smetana nebo šlehačka
vejce
hladká mouka
sůl
celý pepř
nové koření
bobkový list
tymián
Postup:
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Dáme je vařit do osolené vody, přidáme koření.
- Uvaříme vejce natvrdo.
- Když jsou brambory skoro měkké, zahustíme vodu trochou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě a dovaříme.
- Před koncem varu vmícháme ještě rozkvedlanou kysanou smetanu nebo šlehačku a necháme přejít var.
- Na talíři pak omáčku s brambory doplníme rozkrojeným vařeným vajíčkem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.