Bežecké stopy u Cínovce na Teplicku poničila likvidace kůrovcového dřeva

13. leden 2021 08:49

Upravené běžecké stopy v Krušných horách na Teplicku mezi Cínovcem a Komáří vížkou poničili těžaři dřeva svou těžkou technikou. Na cestu, kterou v zimě pro běžkaře rolbou upravuje společnost MAS Cínovecko, totiž vjely traktory, nákladní auta s přívěsem a speciální stroj na štěpkování dřeva. Firma se pustila do likvidace pokáceného kůrovcového dřeva.

Těžká technika pracuje v zasněženém lese mezi Dubím a Cínovcem, kam dojela po Sedmihůrské cestě. Právě po ní vedou trasy pro běžkaře. Teď je ale lesní silnice prohrnutá, často i prosolená a na lyžích nesjízdná.

„Tady se nesmí upřednostňovat sport před prací. Lidé chtějí mít doma teplo, tak co máme dělat,“ shrnuje Václav Majer, který kůrovcové dřevo štěpkuje.

Firma pracuje pro Lesy České republiky. Čeká ji zhruba 40 tisíc kubíků dřeva a větví, které zvládne zpracovat do tří týdnů.

Poničené stopy pro běžkaře u Cínovce

„K tomu můžu říct jen to, že mě mrzí, že si lesáci nemohou tyhle své práce přesunout buď na jaro, nebo na podzim,“ komentuje vzniklou situaci Ladislava Hamrová. Sama je aktivní běžkařka, a také MAS Cínovecko, obecně prospěšnou společnost, která v posledních letech běžecké stopy kolem Cínovce udržuje. Rolba vyjíždí v noci, jakmile nasněží.

„Nic jiného se dělat nedá, než že spodní trasu v současné době opustíme a budeme čekat, až lesáci dotěží,“ shrnuje Ladislava Hamrová, která obecně prospěšnou společnost řídí.

Stejně jako ostatní běžkaři nechápe, proč firma nezvolí jiný termín než zimní sezonu.

„Lesníci zasahují, protože musí, aby zachovali lesy. Dřevo je potřeba z lesa odvézt, aby bylo u kraje a brouk nenapadl další stromy. Pokud je to ale možné, vždy se snažíme vyjít vstříc,“ vysvětluje mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Oblast Nové Město-Cínovec-Komáří Vížka je součástí Krušnohorské bílé stopy, která má přes 200 kilometrů běžeckých tras.

Spustit audio

Související