Nový sníh láká lidi do hor. Do Krušných hor vyjeli běžkaři

10. leden 2021

Neodradily je ani zavřené lyžařské areály. Do Krušných hor vyrazili po sáňkařích i běžkaři. Ti mají v Ústeckém kraji k dispozici víc než stovku kilometrů upravených stop.

Pavel z Litvínova si na horním parkovišti nad školou právě nazouvá běžky. Letos vyrazil poprvé, podobně jako Vladimír: „Letos jsme na běžkách poprvé, sníh dosud nebyl. Kousek oběhneme, uvidíme, jaké budou podmínky.“

Martina Sedláková z Mostu už si okolí na lyžích projela. „Na Dlouhé Louce už je třicet kilometrů nádherné stopy,“ potvrzuje.

„Spolupracujeme s kolegy z Německa, z Neuhausenu. Pokud je víc sněhu projíždíme jim to rolbou. Oni teď udělali skútrem naši páteřní trasu od Klínské brány do Mníšku. Když je méně sněhu, je na to skútr ideální,“ vysvětluje Pavel Císař ze spolku Krušnohorská bílá stopa, který se stará o úpravy tratí. Jejich skútr ale dosluhuje a čtyřkolka je v servisu. Rolba vyjede, až ještě nasněží.

Peníze spolek dostává od kraje. „Dostáváme kolem sto padesáti, sto šedesáti tisíc na středisko. Ve východních Krušných horách je nás pět středisek, od Klínů přes Dlouhou Louku a Telnici po Petrovice,“ popisuje Pavel Císař.

Dobrovolné příspěvky občas přijdou i od běžkařů, ale přesto peníze chybějí. „Neděláme jen stopu. Náš polek pracuje na údržbě značení, aktualizacích map, v loňském roce jsme dokonce opravovali i cesty, protože byly v hrozném stavu,“ vypočítává.

Pavel Císař ještě přidává poznatek z poslední doby. Podle něj teď do hor míří i lidi, kteří tam běžně nechodí. Často po nich zbývají hromady odpadků.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související