V Krušných horách jsou pro běžkaře upravené desítky kilometrů stop

8. leden 2021 13:01

V Krušných horách napadl přes týden další sníh. Lyžařské areály přesto musí zůstat uzavřené kvůli protiepidemickým opatřením. Alespoň na běžkaře ale čekají první desítky kilometrů upravených stop.

Asi nejlepší podmínky jsou teď v okolí Dlouhé louky na Teplicku. Pro běžkaře je tam připravených na různých okruzích celkem 62 kilometrů běžecký stop, a to jak na klasiku, tak na bruslení.

Roman Fišer z Krušnohorského klubu, jehož členové se o úpravu stop starají, žádá, aby stopy neničili pěší turisté. Ti, kdo pojedou na Dlouhou Louku autem, by si ale měli dát pozor při parkování.

Na některých trasách je stále málo sněhu

V okolí Lesné na Mostecku mají běžkaři k dispozici 10 kilometrů stop. Přibýt jich má ale ještě jednou tolik. Upravená je i trasa z Cínovce na Vitišku.

Na pláních v okolí Adolfova připravili členové Horského spolku Adolfov 8kilometrové kolečko na klasiku.

Na některých dalších místech je ale ještě málo sněhu. Stopy se proto zatím strojově neupravují v okolí Klínů na Mostecku – trasy jsou tam ale projeté od běžkařů.

Na další sněhovou nadílku se čeká i v úseku od Krásného lesa po Děčínský sněžník. O úpravu tratí se tam letos bude starat nová rolba. Aby mohla do terénu, je ale potřeba ještě alespoň 5 centimetrů sněhové pokrývky.

Pokud o víkendu napadne, budou se podle místopředsedy spolku Krušnohorská bílá stopa Patrika Doležala tratě upravovat alespoň pro bruslení.

Některé ski areály zakazují vstup i sáňkařům

Do některých lyžařských areálů zatím vyrážejí lidé alespoň s boby a sáňkami. V Klinech Mostecku ale sjezdovku uzavřeli i pro ně. Na Facebooku to zástupci areálu zdůvodnili velkým množstvím odpadků, které po sobě sáňkaři na místě nechávají. Jde například o rozbité boby nebo plastové jezdící lopatky.

Sáňkovat a bobovat nemohou lidé ani ve skiareálu Bouřňák na Teplicku. Sáňkaři zatím mohou využít sjezdovky na Telnici, kde sice podle provozovatele zimního sportoviště Jindřicha Holingera nepořádek je také, zaměstnancům ale zatím nedělá problém ho uklidit.

Spustit audio