Bezdomovkyně z ústecké Mariánské skály nabídku na ubytování poblíž Božtěšic nakonec nevyužije

21. únor 2019 08:57

Bezdomovkyně, která žije u parovodu v Ústí nad Labem, šanci na normální bydlení nevyužila. Nabídnul jí ho muž, který se o její situaci dozvěděl z médií.

Paní Jitka je podle svých slov na ulici víc než rok. V poslední době přespává z iglú v polystyrénu, které dostala od města. Nechce se totiž vzdát svých psů.

„Já bych byla určitě spokojená. Hlavně chci konečně bydlet, ale napořád, ne jen na chvilku.“ Tak hodnotila paní Jitka v úterý nabídku Jana Brnušáka na ubytování v jeho domě.

Po prohlídce usedlosti ale názor změnila. „Určitě to pán myslel dobře, to určitě ano. Ale tohle by určitě nefungovalo, to vím ma sto procent už,“ konstatovala.

Jan Brnušák už při prvním setkání ženu upozornil na to, že by si musela místnosti vyklidit. Bydlet u něj mohla za pomoc s hospodářstvím a občasné uvaření jídla. Odmítnutí nabídky hodnotil zdrženlivě: „No, tak budeme hledat dál. Kdyby se někdo objevil… Asi se bojí práce nějak…“

Paní Jitka se rozhodla žít raději dál u parovodu

Paní Jitka se tak vrátila na Mariánskou skálu k parovodu: „Já půjdu do stanu. Mám dostat v pátek stan od sociální pracovnice.“

Právě okolí parovodů a výměníků tepla kontrolují městští strážníci. Jde podle nich o to, aby bezdomovci zařízení nepoškodili. Většinou je donutí, aby provizorní bydlení sbalili a přesunuli se jinam. S paní Jitkou se ale před časem domluvili, že pokud bude udržovat pořádek, tak jí nevykážou.

„Vzhledem k tomu, že paní odmítla tu možnost být tady na statku a odrazit se od toho samotného dna, vrátí se zpátky k parovodu, o dvacet metrů výš, kde má doteď své iglú a přístřešek pro psy,“ uvedl po prohlídce usedlosti Jan Novotný z městské policie.

Paní Jitka tak bude zřejmě dál obývat přístřešek na Mariánské skále. Kvůli svým psům totiž nemůže například ani do azylového domu.

autor: bach
Spustit audio

Související