Ústí nad Labem pomůže bezdomovkyni, která má přístřešek u výměníku

31. leden 2019

Po rozchodu se svým přítelem žije paní Jitka z Ústí nad Labem na ulici zhruba rok a čtvrt. Zimu přežívá v přístřešku u výměníku na Severní Terase, kde má teplo.

Paní Jitka má tři psy, se kterými do azylového domu nemůže. Právě okolí parovodů a výměníků strážníci kontrolují – jde o to, aby bezdomovci tato zařízení nepoškodili. Většinou je donutí, aby své provizorní bydlení sbalili a přesunuli se jinam.

Paní Jitka je tedy výjimkou. Strážníci se s ní předběžně dohodli, že pokud bude udržovat pořádek, objednají pro ni iglú pro bezdomovce, v kterém bude moci přečkat zimu i se psy v teple.

„Tady paní Jitka je výjimkou, protože je na ulici kvůli tomu, že se odmítá vzdát svých psů. A tak nemá kam jít, protože do azylového domu psy neberou. Mohla by asi jít k rodičům, ale ti jsou staří a stará se o ně pečovatelská služba,“ vysvětlila sociální pracovnice ústeckého obvodu Severní Terasa Iva Mrvečková.

Během odpoledne se ale situace ještě změnila. Velitel městské policie a primátor Petr Nedvědický z ANO rozhodl, aby strážníci paní Jitku i se psy dočasně přestěhovali do krizového centra Corso v Krásném Březně.

Výrobce iglú pro bezdomovce se navíc podle Jana Novotného rozhodl, že paní Jitce pošle jedno zdarma. Další tři pro podobné případy koupí za zhruba 15 tisíc korun město.

autor: hau
Spustit audio

Související