Ústecké bezdomovkyni, žijící u parovodu, nabídl v den jejích narozenin ubytování muž z Božtěšic

19. únor 2019 14:42

Bezdomovkyně, která žije u parovodu na Mariánské skále v Ústí nad Labem má šanci, že získá normální bydlení. V den jejích narozenin jí ho nabídl muž, který se o její situaci dozvěděl z médií.

Paní Jitka je podle svých slov na ulici víc než rok. V poslední době přespává u parovodu v iglú z polystyrénu, které dostala od města. Nechce se totiž vzdát svých psů, a tak nemůže získat ubytování – například v azylovém domě.

Okolí parovodů a výměníků strážníci kontrolují – jde o to, aby bezdomovci tato zařízení nepoškodili. Většinou je donutí, aby své provizorní bydlení sbalili a přesunuli se jinam.

Paní Jitka je tedy výjimkou. Strážníci se s ní předběžně dohodli, že pokud bude udržovat pořádek, nechají ji i se psy u parovodu.

„Paní se nechce svých psů vzdát, kvůli tomu nemá kam jít, protože samozřejmě do azylového domu psy neberou, a ani do žádného jiného zařízení. Mohla by jít asi k rodičům, ale ti jsou staří a stará se o ně pečovatelská služba,“ shrnula problematickou situaci paní Jitky Iva Mrvečková z úřadu ústeckého obvodu Severní Terasa.

Žena tehdy putovala do tzv. Corsa v Krásném Březně. I tam ale byla jen pár dní.

„Nejdřív mi všechno vyházeli, chtěli mi sebrat pejsky, a za osm dní mě stejně vrátili sem. A všechno jsem si musela pořídit nové. Naštěstí mi sem lidé přinesli deky. Já neměla ani oblečení, nic,“ popisuje paní Jitka.

Pomoc ženě bez domova teď nabídl Jan Brnušák – nevědomky přímo v den jejích narozenin.

„Mám dnes narozeniny. Přijel za mnou pán a nabídnul mi bydlení. Ani nevěděl, že ty narozeniny mám, takže krásný dárek,“ září štěstím paní Jitka.

Pokud se s Janem Brnušákem dohodnou, mohli by stihnout stěhování z Mariánské skály ještě tento týden.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související