Bešamel basic
Suroviny: plátky hovězího masa, máslo, 1 lžíce mouky, 1 hrnek mléka, sůl, vejce a 2 žloutky navíc, pepř, citrón, brambory a tvrdý sýr
Postup: Do menšího hrnce rozpustíme kousek másla a přisypeme lžíci mouky a za stálého míchání spojíme - tak 2 minuty. Do této světlé zápražky přiléváme hrnek mléka za stálého míchání. Osolíme podle chuti a odstavíme a necháme vychladnout. Poté přidáme celé vejce a dva žloutky navíc a opět mícháme. Pak přidáme pepř a šťávu ze čtvrtiny citrónu. Do vymazaného pekáče pokládáme plátky povařeného hovězího masa a okolo masa pokládáme na kolečka nakrájené bramobry. Vše polijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem a nahoru ještě dáme plátek másla. Vše pečeme cca 30 minut.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.