Benešov nad Ploučnicí se může pochlubit rozlehlým zámkem i pěkným koupalištěm

2. září 2024

Benešov nad Ploučnicí najdete v Ústeckém kraji asi 10 kilometrů od Děčína směrem na Českou Lípu. Historické jádro města s renesančním zámeckým komplexem je městskou památkovou zónou.

„Nachází se zde několik kulturních památek – například bývalá rychta na náměstí, různé roubené domky a sochařská díla, jako morový sloup nebo kalvárie,“ přibližuje kastelánka státního zámku Benešov nad Ploučnicí Renata Křížková.

„Zámecké budovy vznikaly postupně – začalo se stavbou horního zámku v letech 1522 až 1524. V letech 1540 až 1544 byl pak postaven dolní zámek. Jako poslední pak kolem roku 1578 vznikl Wolfův palác,“ popisuje kastelánka.

V prostorách horního zámku se nachází bývalá hospodářská budova. V Zámecké ulici směrem ke kostelu stojí Balamský dům, kde sídlí současná správa zámku, a Konojedský dům, který sloužil jako vdovské sídlo a později jako špitál.

Nedaleko těchto menších zámeckých paláců se tyčí kostel Narození Panny Marie, na kterém jsou čitelné znaky saské renesance. Je přístupný pouze v čas bohoslužeb, ale do interiéru mohou návštěvníci nahlédnout i přes mříže za vstupem.

Město nabízí i řadu kulturních akcí

14. září startuje z nádvoří horního zámku pochod Benešovská rokle – na tomtéž místě se pak 21. září uskuteční tradiční sraz motorových veteránů a o týden později Speciální prohlídka Dolního zámku s mottem Třicetiletá válka na Benešovsku. 25. října pak bude na zámku v Benešově nad Ploučnicí strašit.

„Jsou tady nachystané strašidelné soutěže pro návštěvníky, vstupy do strašidelných sklepení a také do věže. Po splnění nejrůznějších úkolů dostanou malí soutěžící sladkou odměnu a bude tu i Balónková Evička, která dokáže z balónků vytvořit předměty – o to je vždy velký zájem,“ dodává Renata Křížková.

Benešov nad Ploučnicí, to nejsou jenom památky, ale také areál termálního koupaliště na okraji města. Kromě bazénu mají návštěvníci k dispozici brouzdaliště, hřiště na volejbal, nohejbal, stolní tenis a plážový volejbal a možnost ubytování v apartmánu, chatkách a stanech.

Spustit audio