Báječný ostrov Brasil: Ztracené Království víl

27. prosinec 2020

Ne každý mytický ostrov z map dávných kartografů se cestovatelé pokoušeli najít. Ostrov Brasil hledalo hned několik výprav. Pochopitelně marně.

Název ostrova Brasil, známého též jako O'Breasil nebo Hi-Brasil, je zřejmě irského původu a znamená „velký, úžasný“ nebo „báječný“ ostrov. Poprvé ho na svou mapu zakreslil roku 1325 Angelino Dulcert – nachází se v Atlantiku, na zeměpisné šířce jižního Irska. Je zobrazen jako okrouhlý ostrov, který pozdější tvůrci map často rozdělovali příčně ve směru od východu na západ úžinou či řekou.

Marné pátrání po Brasilu

Logo

V roce 1436 se pod jménem Sola De Brasil vyskytl na mapě benátského kartografa Bianka, najdete ho v Orteliově atlase z roku 1570 i na Mercatorově mapě z roku 1595. Někteří kartografové do svých map zakreslovali pro jistotu dva nebo tři Brasily naráz, na různá místa. Není divu, že mořeplavci začali mytický ostrov hledat.

První výprava k Brasilu vyplula asi v roce 1452 pod velením portugalského kapitána Diega de Teivy. Dotkla se Sargasového moře, objevila dva nejzápadnější Azorské ostrovy Flores a Corvo, ale Brasil ne. Na konci 15. století po něm usilovně pátrali kupci z anglického Bristolu: celých devět týdnů ho na širém moři hledal kapitán John Lloyd a po něm italský mořeplavec v anglických službách Giovanni Caboto alias John Cabot. Oba marně. V Irsku se z Brasilu stala opravdová legenda.

Ztracené Království víl

Logo

Z keltské a irské mytologie známe vyprávění o mizejících ostrovech. Občas jsou prý vidět z pevniny, ale nedá se k nim doplout. Před každým, kdo se o to pokusí, se potopí do hlubin. Devět takových ostrovů se prý každých sedm let vynořuje z mlžného oparu při pobřeží u Galway. Jedním z nich by měl být i „ostrov blažených“ Hi-Brasil nebo O’Brasil, obývaný mnichy a dalšími lidmi, kteří neznají bídu a trápení.

V Galway se vyprávělo o muži, kterému se podařilo na Hi-Brasilu přistát; pobyl tam prý nějakou dobu a vrátil se jako schopný lékař. Příběh vychází z osvědčeného schématu britské legendy o člověku, který žil v Království víl a vrátil se s léčivou mocí. V roce 1674 tvrdil jakýsi kapitán John Nisbet, že ostrov viděl na své cestě z Francie do Irska. Prý ho obývali velcí černí králíci a kouzelník, žijící v kamenném zámku – ve skutečnosti šlo o fikci. Příběh si vymyslel irský spisovatel Richard Head.

Brasil jako druhá Atlantis

Pobřeží Irska

„Báječný ostrov“ Brasil zůstával na mapách dlouho, postupně se však ztrácel. Na mapě, kterou v roce 1825 nakreslil John Purdy, z něj zbylo jen skalisko Brazil Rock. Nacházelo se v dost frekventovaných vodách, a protože by případně mohlo ohrozit plavbu, udrželo se v povědomí kartografů ještě půl století.

V roce 1870 předložil jistý W. Fraser Irské zeměpisné společnosti dokument, podle něhož prý ostrov Brasil možná skutečně existoval, jenže se potopil. Jeho pozůstatkem má být mořská vyvýšenina Porcupine Bank, která se nachází západně od Irska, ve dvousetmetrové hloubce. Myšlenka Brasilu jako „druhé Atlantidy“ se od té doby občas vrací na stránkách různých publikací. Z map už Brasil zmizel; hned poté co roku 1873 britská admiralita usoudila, že žádné skalisko, natož ostrov toho jména z moře nikde nevyčnívá. Brasil zůstal jen legendou – ztraceným Královstvím víl.

Brasil versus Brazílie?

Logo

Ještě zbývá dodat, že s Brazílií nemá ostrov Brasil nic společného. Název této jihoamerické země je odvozen od portugalského označení stromu „pau brasil“, známého také jako brazilwood nebo pernambuco, národního stromu Brazílie. Botanicky se jedná o sapan ježatý (Caesalpinia echinata) z čeledi bobovitých, který od raného novověku poskytoval tvrdé a odolné dřevo, ale také ceněné červené barvivo, brazilin. Obě tyto komodity byly pro zemi významným vývozním artiklem.

Spustit audio

Související