Arktický festival vědy a kultury zamířil i na sever Čech – do Teplic a Ústí nad Labem

14. prosinec 2020 09:28

Výstavami na severu Čech – v Ústí nad Labem a také v Teplicích, v rodišti významného polárníka 19. století Julia Payera začal Arktický festival. Snaží se propojovat české a severské vědce i umělce.

Program přednášek a kulturních akcí vyvrcholí v březnu, výrazně ho ovlivnila protiepidemická opatření.

Prozatím se tedy návštěvníci ústeckého muzea můžou seznámit s inuitskými a sámskými pověstmi a pohádkami a uvidí také ilustrace z těchto knih.

Teplické muzeum se pak zaměřilo na Julia Payera. Tento rodák ze Šanova, který je nyní součástí Teplic, byl významný objevitel a kartograf zejména druhé poloviny 19. století.

Výstava ilustrací ke knize Julia Payera o cestě na severní pól v Regionálním muzeu v Teplicích

„Minulý rok byl vydán cestopis Julia Payera v novém překladu, a v té knize je mnoho krásných ilustrací Julia Payera z polárních cest, a právě ty jsou na naší výstavě. Návštěvníci se mohou podívat také na film špicberského fotografa o tání arktických ledovců. Další film je o severské architektuře a k vidění je i fotografická videoprezentace nedávno zesnulého Stanislava Chládka pod názvem Fauna jižního Beringova moře,“ shrnula Klášterková.

O výpravě Julia Payera by měl vzniknout také dokumentární film.

„Zajímám se o rakousko-uherskou expedici z roku 1872 až 1874, jejímž jedním z velitelů byl i Julius Payer. Tatro výprava tehdy objevila Zemi Franze Josefa v Severním ledovém oceánu, do té doby neznámé souostroví. Jeden z těch účastníků, Čech Ota František Kříž, tam zemřel a je tam pohřbený. Je to patrně nejsevernější český hrob. My bychom tam rádi dopluli na plachetnici, až tam, kde oni tehdy přistáli. Chtěli bychom najít ten hrob. Bude to taková historická, ale zároveň i sportovní expedice. Protože doplout na plachetnici až na 82. stupeň severní šířky, to tu ještě nebylo,“ vysvětluje jeden z účastníků plánované expedice Vladimír Šimek.

Na dalekou plavbu se chtějí tito dobrodruzi vydat příští rok v červenci.

Spustit audio

Související