Architektonická soutěž na budoucí využití jezera Milada a jeho okolí začne v polovině roku

31. leden 2020 10:06

V polovině letošního roku chce ústecký Palivový kombinát vyhlásit architektonickou soutěž, která by mohla rozhodnout o budoucí podobě jezera Milada na Ústecku i jeho okolí.

Vodní plocha je novou rekreační oblastí, která vyrostla na místě bývalého hnědouhelného lomu. Zcela poprvé mohla navrhnout využití využití oblasti i samotná veřejnost.

Lidé diskutovali o budoucnosti jezera Milada a celé oblasti blízko Ústí nad Labem v ústeckém Hraničáři, kde ve čtyřech skupinách řešili, jak by mělo jezero v budoucnu vypadat.

Jejich názory budou podkladem pro pravidla mezinárodní architektonické soutěže.

„Jezero je funkční, z technického hlediska má veškeré parametry, které má mít. Letos jsme začali s projektem kanalizace, elektrifikace území a vodovodu. Teď nastává otázka, to bude další fáze, resocializace,“ vysvětlila Hana Volfová z Palivového kombinátu.

Lidé se mohou k budoucí podobě jezera stále ještě vyjádřit

Mezi lidmi nejčastěji zazníval zájem na kompromisu mezi přírodní oblastí a využitím různých služeb.

Čtěte také

„Jedni chtějí přírodu, klid, bez veškerých služeb. Druhá skupina chce služby, a to jak sportovní, tak stravovací, kulturní, a tak dále,“ doplnila Hana Volfová.

Na odbornících ze společnosti ONplan teď bude zapracování připomínek lidí do podmínek mezinárodní architektonické soutěže.

„Chceme, aby ty týmy byly multioborové – aby to tedy nebyli jen architekti, ale také třeba experti na dopravu, ochranu přírody, nebo někdo, kdo by vymyslel, jak se to území má spravovat a jak se má financovat údržba,“ vysvětluje Petr Návrat.

Celé diskuze nad mapou jezera Milada se zúčastnil i ústecký primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO, který účast veřejnosti přivítal: „Myslím si, že veřejnost má právo vybírat si, jak bude jezero Milada v budoucnu vypadat.“

Lidé budou moci podávat připomínky k využití jezera ještě v únoru. Vlastní architektonickou soutěž chce PKÚ vyhlásit zhruba v polovině roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související