Jezero Milada na Ústecku má za sebou první ročník běhu pro Paměť národa

12. květen 2019

Výtěžek ze startovného poslouží podle pořadatelů k uchování vzpomínek na doby minulé, dostane je organizace Post Bellum.

Její členové už několik let natáčí vzpomínky obětí nacistické i komunistické perzekuce. Ani deštivé počasí neodradilo od závodu na pět desítek lidí.

„Na základě první zkušenosti s jarním charitativním během pro Valinku, kdy se nám podařilo vybrat celkem dost peněz, jsme hledali další příležitosti. Mezitím nás oslovila společnost Post Bellum, která pořádá těchto běhů víc a na jejich nabídku jsme kývli,“ říká za organizátory Dušan Oslej.

Spojit příjemné s užitečným přišla k jezeru Milada i běžkyně Daniela: „Myslím si, že je to prima věc. Běhám, tak proč si alespoň tréninkově nezaběhnout pro Paměti národa,“ popisuje svou motivaci.

„Letos se běh pro Paměti národa běží na deseti místech a jsme moc rádi, že se to podařilo i v Ústí. Veškeré startovné je dar pro naši neziskovou společnost. Všechny dary pak použijeme pro natáčení příběhů pamětníků 20. století,“ doplňuje Jakub Pánek ze společnosti Post Bellum, „Čtyři stovky startovného pokryjí zhruba dvacet minut materiálu, včetně následného zpracování.“

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související