Antimonopolní úřad zakázal ústeckému krajskému dopravci nákup autobusů Iveco

7. listopad 2019

Dopravní společnost Ústeckého kraje nemůže nakoupit 90 autobusů značky Iveco. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž zrušil kupní smlouvu na jejich pořízení.

Nákup 90 autobusů byl součástí miliardové zakázky, díky které měl krajský dopravce získat 161 autobusů.

S rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí komunistický náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek.

„Rozhodnutí ÚHOS je v tomto případě špatné už od prvopočátku – tzn. když už zrušili rámcové smlouvy, podali jsme žalobu ke správnímu soudu. Stejně tak budeme konat v tomto zrušeném výběrovém řízení – dáme správní žalobu a budeme doufat v nezávislost soudu.“

Podle Martina Švandy z úřadu pro ochranu hospodářské soutěže má kraj na podání rozkladu proti zrušené smlouvě právo.

„Samozřejmě je právem účastníka řízení podat rozklad proti prvostupňovému rozhodnutí, předseda úřadu poté tento rozklad posoudí a vyhoví, či nevyhoví námitkám, které v něm byly obsaženy.“

Část autoobusů už kraj má. Ty antimonopolní úřad dál řešit nebude

Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jindřicha Fraňka si teď bude muset krajský dopravce zajistit autobusy pronájmem.

„Dopravní společnost Ústeckého kraje počítá s tím, že Iveco by první autobusy mělo dodat až v prosinci, takže do té doby máme stejně pronajaté autobusy od jiných dodavatelů. Aktuálně jednáme o tom, že by dopravní společnost některé nájmy prodloužila, aby pokryla všechny spoje,“ shrnul Franěk.

Antimonopolní úřad naopak nebude dál řešit nákup autobusů Scania. Ty už totiž krajský dopravce převzal a správní řízení na tyto kupní smlouvy je podle Martina Švandy bezpředmětné.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související