Ústecký kraj plánuje nákup další autobusů. I přes problémy s antimonopolním úřadem

10. září 2019

Během několika dní by mohl mít Ústecký kraj rozhodnutí o správní žalobě kvůli nákupu nových autobusů. Uvedl to komunistický náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek.

Krajský dopravce zažaloval antimonopolní úřad, který zrušil rámcové smlouvy na nákup autobusů pro regionální linky.

Ústecký kraj chce nakoupit celkem 161 autobusů Scania a Iveco. Rámcové smlouvy ale před časem antimonopolní úřad zrušil – údajně kvůli diskriminujícím podmínkám výběru autobusů. Soud by měl o žalobě na rozhodnutí úřadu rozhodnout brzy.

Ohledně rámcové smlouvy věřím tomu, že správní soud v nejbližších dnech projedná naši správní žalobu na postup Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jsem přesvědčený o tom, že konstatuje že úřad nerozhodl správně,“ uvedl na jednání krajského zastupitelstva náměstek hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího Martina Šandy je antimonopolní úřadu na soud připravený: „My jsme přesvědčeni o tom, že jsme rozhodli správně, podle zákona, a jsme připraveni naše rozhodnutí před soudem obhájit.“

Podle Martina Švandy navíc kupní smlouvy platí do doby, než antimonopolní úřad pravomocně rozhodne. To tvrdí i náměstek hejtmana Jaroslav Komínek. Ústecký kraj tak i přes zrušené rámcové smlouvy autobusy zřejmě převezme.

„Podle mých informací se v pátek jednalo o převzetí některých autobusů Dopravní společností Ústeckého kraje, a protože máme uzavřené platné kupní smlouvy, budeme je dál realizovat,“ zmínil Komínek.

Za 161 autobusů Scania a Iveco má kraj, respektive krajský dopravce, zaplatit zhruba 1 miliardu korun.

Podle písemného vyjádření Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o jednotlivých kupních smlouvách zatím nerozhodl. Kraj nicméně už teď plánuje nákup další autobusů. Konkrétně jde o 30 vozů na stlačený zemní plyn. Na nákup chce kraj využít dotaci.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související