Podle antimonopolního úřadu byly dohody na nákup 161 autobusů v rozporu se zákonem. Kraj se chce bránit

17. duben 2019

Ústecký kraj se chce bránit proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten zakázal krajskému dopravci nakoupit 161 autobusů za zhruba jednu miliardu korun.

Podle antimonopolního úřadu byly rámcové dohody na jejich nákup uzavřené v rozporu se zákonem. Vozy přitom mají od podzimu zajišťovat dopravu zhruba v polovině kraje. Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné.

„Budeme se odvolávat, budeme připravovat rozklad – jsme připraveni se bránit soudní cestou, protože jsme přesvědčeni, že dopravní společnost jednala správně,“ komentoval rozhodnutí úřadu pro ochranu hospodářské soutěže komunistický náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek.

Podle antimonopolního úřadu nepostupovala Dopravní společnost Ústeckého kraje podle zákona

„V zásadě nezákonně bylo použito jednací řízení bez uveřejnění, a to v návaznosti na v návaznosti na to předchozí, otevřené řízení, kde byly stanoveny diskriminační zadávací podmínky,“ upřesnil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jindřicha Fraňka musel kraj otevřené řízení na nákup autobusů zrušit kvůli nezájmu a chybám uchazečů.

V prosinci pak krajský dopravce podepsal smlouvy na dodávky 161 autobusů Scania a Iveco. Tento postup ale napadl výrobce autobusů SOR Libchavy. Daniel Častvaj z Energetického a průmyslového holdingu, který firmu vlastní, nechtěl situaci komentovat.

Na rozhodnutí má úřad 90 dnů, Ústecký kraj si musí připravit záložní plán

Kraj chce tedy proti rozhodnutí podat rozklad a případně se bránit soudní cestou. Případ tak bude řešit předseda úřadu Petr Rafaj. Na rozhodnutí má úřad 90 dnů.

První nové autobusy pro šest oblastí má přitom krajský dopravce dostat už letos na podzim. Kraj tak musí vyřešit záložní varianty pro případ, že by úřad pravomocně nákup autobusů zrušil.

Jednou z nich je i prodloužení současných pronájmů autobusů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související