Antimonopolní úřad začal řešit jednotlivé smlouvy na nákup autobusů pro ústeckého krajského dopravce

7. srpen 2019 13:45

Komplikace i dál provázejí miliardový nákup autobusů pro ústeckého krajského dopravce. Už před časem zakázal antimonopolní úřad rámcové smlouvy na nákup 161 vozů. Aktuálně řeší Úřad na ochranu hospodářské soutěže jednotlivé kupní smlouvy.

Náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM se kvůli tomu obává omezení autobusové dopravy.

„Úřad na ochranu hospodářské soutěže rozhodl o tom, že zrušil rámcové smlouvy, na základě kterých jsme uzavřeli kupní smlouvy. Nyní přitopuje k tomu, co s kupními smlouvami, které jsou již uzavřené, na základě kterých už jsme objednali autobusy,“ shrnul Komínek.

Podle Martina Švandy z Úřadu na ochranu hospodářské soutěže řeší úřad hned několik správních řízení: „Můžu potvrdit, že v současné době vedeme celkem šest správních řízení, která se týkají 5 kupních smluv na nákup autobusů.“

Krajský dopravce che proti rozhodnutí antimonopolního úřadu podat správní žalobu

Jaké bude rozhodnutí úřadu u kupních smluv, zatím není možné předjímat. Antimonopolní úřad ale už před časem zrušil rámcové smlouvy. Proti tomuto pravomocnému rozhodnutí chce kraj, respektive krajský dopravce podat správní žalobu.

Podle Jaroslava Komínka hrozí nedodáním autobusů omezení dopravy cestujících: „Bohužel i proto spěcháme s podáním správní žaloby, protože tady nás Úřad na ochranu hospodářské soutěže dostal do situace, kdy hrozí, že bude ohrožena veřejná doprava v Ústeckém kraji tím, že nebudou dodány autobusy, respektive ÚHOS nás nutí, abychom si autobusy dále draze půjčovali.“

Podle Martina Švandy ale rozhodl antimonopolní úřad u rámcových smluv správně.

„My samozřejmě nemůžeme upřít právo jakéhokoli účastníka řízení podat proti pravomocnému rozhodnutí úřadu žalobu. Jsme přesvědčeni o tom, že jsme rozhodli správně a podle zákona, a jsme připraveni naše rozhodnutí před soudem obhájit,“ vysvětlil Švanda.

Dopravní společnosti Ústeckého kraje chtěla na základě smluv nakoupit 161 autobusů za zhruba miliardu korun. Prvních zhruba 50 vozů má krajský dopravce dostat už v září. Nahradit mají autobusy, které si dopravní společnost pronajímá.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související