Amarantový nákyp s jáhlami na vanilkovém krému
Ještě v rámci jarních diet a očišťování shazujete nadbytečná kila? Odříkáte se sladkého? Ale co kdybychom vám nabídli úžasný dezert, po kterém zaručeně neztloustnete? A navíc - dezert oceněný zlatem na celostátní soutěži?
Slávka Brádlová se vypravila za receptem i za jeho autorkou - Michalou Pezenreiterovou ze Střední školy obchodu a služeb v Děčíně.
Tužku a papír už máte připravené? Tak si pište:
Amarantový nákyp s jáhlami na vanilkovém krému
Začínáme vanilkovou omáčkou: Lžíce zakysané smetany, lžíce mascarpone, trochu moučkového cukru a vanilkovou dřeň, javorový sirup. Smícháte metlou a trochu našleháte. S samotný nákyp? Jáhly se uvaří v mléce, potom se přidají do zakysané smetany, zašlehá se to, přidá se moučkový cukr, vyšlehané bílky a amarant, vkládá se to do misek a prokládá ovocem.
Na čtyři porce moučníku Michala Pezenreiterová potřebovala asi 20 gramů amarantu, 12 gramů jáhel, asi dvě lžíce zakysané smetany, asi třetinu vyšlehaného bílku, 25 gramů cukru a 300 ml mléka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.