Aligátor Libor z ústecké zoo se přestěhoval do letního výběhu

4. červen 2019

Na svůj „letní byt“ v ústecké zoo se dnes přemístil aligátor americký Libor. Pokolikáté už se Libor stěhoval, to ošetřovatelé sami netuší.

Nikdo z nich nedokázal s jistotou odpovědět, protože Libor patří mezi opravdové veterány ústecké zoo. Všichni se ale shodli na tom, že se počet stěhování může počítat na desítky.

Samotné stěhování probíhá podle předem stanoveného scénáře a díky tomu, že se pravidelně opakuje, je to pro chovatele a ostatní pracovníky zoo rutinní záležitost.

Stěhování téměř 200kilového zvířete proto nezabralo ani hodinu.

Libor, společně s aligátorkou Adélou, tráví chladné období v objektu zimoviště, kam ale návštěvníci nemají přístup. Tam tráví aligátoři přibližně osm měsíců v roce.

Libor je samec aligátora amerického. Je „služebně“ nejstarším zvířetem v ústecké zoo. Obyvatelem je od roku 1974, kdy byl zakoupen od soukromého chovatele za 670 korun československých ve věku asi 4 roků.

Chovatelé neznají jeho datum narození, proto nemohou s jistotou říct, že se jedná o nejstarší zvíře v zoo. Ve volné přírodě se tato zvířata dožívají asi 50 let.

Libor sice už k padesátce směřuje, ale podle ošetřovatelů je jeho zdravotní stav velmi dobrý, a je ve skvělé kondici.

Spustit audio

Související