Novým obyvatelem ústecké zoo je mladý malajský tygr

15. květen 2019 07:38

Je mu zhruba rok a půl roku a jmenuje se Bulan. Tygr malajský dorazil do ústecké zoo z Prahy před víkendem a teď si zvyká na nový domov.

„Tygr malajský patří mezi kriticky ohrožená zvířata. V Evropě je podle údajů ZIMS chován pouze v sedmi zoologických zahradách a populace v lidské péči čítá pouze patnáct jedinců,“ řekl vedoucí zoologického útvaru Lukáš Štěrba. „V českých a slovenských zahradách je chován jenom v pražské a ústecké. Chov tohoto tygra tedy vyžaduje velikou spolupráci všech zoo,“ přibližuje

V ústecké zoo se pro příchod Bulana rozhodli proto, aby populaci tygrů malajských pomohli. „Umístit samce může být složité, někdy i hrozí, že budou muset být vykastrováni. U takto málopočetné populace je ale velmi důležité mít reprodukce schopné jedince,“ vysvětlil ještě Štěrba. „A to byl ten hlavní důvod, proč jsme se rozhodli pro jeho příjezd. Chceme mít v naší zoo samce schopného reprodukce, který zde dospěje, vyzraje a bude moci mít v budoucnu mláďata.

Dále ho budeme chtít také zkoušet spojit s naší starší samicí Indrou,“ vysvětlil Lukáš Štěrba. Hlavním cílem už nebude rozmnožování, ale Indra má mladého Bulana pomoci vychovávat, aby si zvykl na samice a věděl, jak se k nim chovat. I takto může starší samice ještě něco udělat pro tygry malajské. „Kdyby náhodou samice ještě zabřezla, bylo by to pro nás velké překvapení,“ zakončuje Lukáš Štěrba.

Bulan podle pracovníků zoo zvládl přesun bez problémů. Do neděle byl ještě trochu pod vlivem narkózy, kterou dostal pro lepší zvládnutí transportu. Teď si už naplno zvyká na nové pachy, zvuky, prostředí, na chovatele. Situace je pro něj o to složitější, že je bez rodičů a sestry.

S ústeckou samicí Indrou se Bulan začne seznamovat, až bude zcela v pohodě. Nejprve to bude přes takzvaný šubr, tedy překážku, která umožňuje jen částečný kontakt, takže si tygři nemohou ublížit. Pokud se budou oba chovat bez problémů. Pracovníci zahrady je zkusí pustit dohromady.

Spustit audio

Související