Ústecká zoo potřebuje třičtvrtě miliardy korun na investice. Město je ale nemá

24. leden 2019

Už podruhé ředitel zoo v Ústí nad Labem Roman Končel představil zastupitelům návrh rozvoje zahrady do roku 2035. Podruhé proto, že po volbách se složení zastupitelstva změnilo. V některých oblastech uvedl i několik variant – vzhledem k nedostatku peněz by z nich měli vybírat právě představitelé města. To se ale asi nestane.

Představením chtělo vedení města vyvolat diskuzi o tzv. „generelu“ mezi všemi zastupiteli. Přišlo jich asi sedm, dlužno ale podotknout, že někteří si komentář ředitele už vyslechli.

Podle primátora Petra Nedvědického z ANO tak o postupných prioritách bude rozhodovat koalice ANO, Ústeckého fóra občanů, ODS a hnutí PRO Zdraví a Sport, o velkých investicích pak samozřejmě zastupitelstvo.

Zoo by podle něj potřebovala investovat 40 milionů ročně. Takové peníze ale město dávat nemůže, takže to asi půjde pomaleji.

Nejdřív je potřeba řešit parkoviště a některé pavilony

Dlouho se mluví o tom, že ústecká zoo není v dobrém stavu. Podle Končela je nejprve nutné řešit infrastrukturu pro návštěvníky – parkovací dům ve spodní části zoo nebo parkoviště v místě bývalé cihelny policie zamítla – nejvhodnější by tedy bylo vykoupit pozemky u horního vchodu.

Za ty ale majitelé chtějí 12 milionů. Znalecký odhad města se pohybuje kolem 4 milionů – primátor Nedvědický chce proto ještě s majiteli jednat o možnosti snížení ceny.

Za další palčivé problémy označil Roman Končel pavilony exotária, slonů a orangutanů.

Kromě špatného stavu budov je podle ředitele nutné také změnit podmínky chovu, aby odpovídaly současným trendům.

autor: hau
Spustit audio

Související