Álf ze zlatého kamene

4. prosinec 2021

Výbor pověstí a pohádek z Faerských ostrovů, které doslova na poslední chvíli, především v průběhu 19. století, posbírali a zapsali etnografové a jazykovědci.

„Skrytí lidé, zvaní álfové, jsou vysoké postavy, mívají šedivé šaty a černé vlasy a bydlí v pahorcích.“ Běžní lidé, pastevci a rybáři z Faerských ostrovů, žili a dosud žijí v malých městech, vesnicích; někdy na takřka osamělých farmách své ostrovní vlasti v Atlantském oceánu, severně od Británie, na jih od Islandu.

Álf ze zlatého kamene

Mluví komplikovaným jazykem, kterému lingvisté začali pořádně věnovat pozornost vlastně až v 19. století, kdy teprve vznikla psaná podoba faerštiny. Právě tehdy také přišel čas sběratelů lidové slovesnosti, kteří na poslední chvíli shromažďovali zbytky faerských pověstí, pohádek, historických vyprávění, písní a balad. Velký výbor pověstí a pohádek z tohoto různorodého materiálu, vydaného na přelomu 19. a 20. století, připravili a do češtiny převedli Lucie Korecká, David Šimeček a Pavel Vondřička; knihu v letošním roce vydalo nakladatelství Argo – pod názvem „Álf ze zlatého kamene“.

Nadpřirozeno, magie a slaná vůně moře

Kromě álfů se v ní setkáte s obry a trpaslíky, trolly, duchy, různými mořskými běsy a dalšími nadpřirozenými bytostmi. Dozvíte se mnohé o původu některých místních jmen a specifických míst ve faerské krajině – osamělých skalisek, útesů, kamenů a podobně. Pozoruhodné je prolínání typicky severské fantaskní obraznosti s dávno zakořeněnou křesťanskou tradicí. Z kostelů se v pověstech stávají magická místa, z kněží čarodějové a pouhé vyslovení jména Ježíš zahání trolly i běsy. Nechybí ani historická vyprávění o proslulých postavách faerských dějin – mytických i těch skutečných. Nejstarší z událostí přitom vrací čtenáře hluboko do středověku.

Mořská krajina Faerských ostrovů – neobydlený ostrůvek Tindhólmur

Sekery a nože

Příběhy z Faerských ostrovů jsou často syrové, stručně, rádo a krutě se v nich umírá; není v nich nouze o usekané hlavy a naostřené sekery či nože. Ale zkuste si někdy vzít k ruce nějaké starší vydání pohádek bratří Grimmů nebo Karla Jaromíra Erbena… Lidé zkrátka takové věci vždycky rádi poslouchali.

Jak už je v nakladatelství Argo zvykem, kniha je velmi pečlivě a vkusně vypravená – s obsáhlým teoretickým úvodem i doslovem, v barvách zelené a černé, trávy a skal, tak typických pro krajinu Faerských ostrovů. „Álf ze zlatého kamene“ je příjemné čtení, zvlášť vhodné pro dlouhé zimní večery, nejlépe u krbu s praskajícím ohněm. Trollů ani mořských běsů se přitom bát nemusíte.

O knihu faerských pověstí a pohádek „Álf ze zlatého kamene“ z produkce nakladatelství Argo s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 26. prosince.

Álf ze zlatého kamene. Praha: Argo, 2021. ISBN 978-80-257-3457-5.

Spustit audio

Související