Adventní trhy v Sasku aneb V Drážďanech jsme už byli, ale kam jinam?

28. listopad 2018

 Roztočením velké vánoční krušnohorské pyramidy dnes začínají vánoční trhy v Drážďanech. Striezelmarkt nabídne návštěvníkům na 200 kulturních akcí. Sasko ale nabízí spoustu jiných krásných vánočních trhů. Pojďme se na ně podívat…

Náměstí Altmarkt zaplní skoro 250 stánků s vánočním zbožím, svařeným vínem a typickými saskými lahůdkami.

Štrýclmárkt je u českých návštěvníků hodně oblíbený. Kromě tradičního, letos už 25. ročníku, štolové slavnosti, která se koná v sobotu 8. prosince, je na každý adventní víkend připravený speciální program.

Například tento víkend je to slavnost velkého adventního kalendáře, který se na Striezelmarktu nachází v rohu směrem ke kostelu Kreuzkirche. Pořadatelé připravili skoro 1 200 adventních kalendářů, které v sobotu rozdají všem přítomným dětem.

Vánoční trh v Drážďanech

Pak jsou to tematické pátky – hned o tom nejbližším zazní z pódia písně gospelových sborů. Striezelmarkt má už pátým rokem svou vlastní měnu, tzv. „Štrýclový tolar“, který je možné směnit za peníze ve vánočním turistickém infocentru přímo na Altmarktu.

Nasát adventní náladu v Sasku můžete i na jiných místech než na Štrýclmarktu

Chybu nedělá nikdo, kdo se vypraví na vánoční trhy do Lipska, které jsou po Drážďanech druhé nejstarší v Německu. Lipsko je vyhlášené ručně vyráběnými vánočními ozdobami a každodenními vystoupeními trubačů.

Čtěte takéJak dopadly trhy v Sasku v testu? Podívejte se...

Historickou vánoční atmosféru zažijete v Míšni, tamní trhy se konají v kulisách pozdně gotické radnice, renesančních domků a kostela Frauenkirche.

Za návštěvu stojí i trhy v Chemnitz, pro které je typická 12metrová, 5patrová vánoční pyramida a ručně dělané vánoční figurky, ale pozor – vánoční trhy v Chemnitz začínají až tento pátek, stejně jako ty v Budyšíně.

Češi objevili další zajímavé vánoční trhy. V saském Budyšíně

Kdo nechce jet daleko za hranice, může navštívit trhy v menších příhraničních městech v Sasku, kde si vánoční atmosféru vychutnáte taky a není tam tolik lidí.

Doporučujeme Canalettomarkt v historickém centru Pirny, vánoční trhy ve Freibergu, Annabergu, Zwickau nebo v Seiffenu. V Seiffenu ale trhy začínají také až tento pátek. Všude trhy končí 23. prosince.

Advent patří v Sasku neodmyslitelně i k hradům a zámkům

Rozhodně doporučujeme navštívit vánoční trhy na pevnosti Königstein, konají se tam po všechny prosincové víkendy. Jsou to typické historické vánoční trhy bez zbytečné techniky. Kromě tradičních výrobků jsou pro návštěvníky připravená vystoupení muzikantů, kejklířů, loutkoherců a mnoho dalšího.

Vánoční trhy v Pirně

Za návštěvu stojí taky trhy na zámku Weesenstein, které jsou už o tomto víkendu. Návštěvníky tam čeká taky ryze historický vánoční trh s vystoupeními kočovných divadel.

O druhém adventním víkendu jsou trhy na zámku Wackerbarth, kde budou zastoupeni různí saští řemeslníci, jako jsou hodináři, výrobci klobouků nebo kožených rukavic, ale i designéři dřeva, malíři porcelánu nebo koželuzi.

Třetí adventní víkend patří baroknímu zámku Moritzburg, kromě vánoční atmosféry je možné navštívit výstavu kostýmů z legendární pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Přehled saských vánočních trhů najdete TADY, stačí si jen vybrat!

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio