9. leden: Harrachovský let a slavný spisovatel

9. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je středa 9. ledna, svátek má Vladan. Sportovní fanoušek měl přes ty letošní dlouhé svátky trošku smůlu. Alespoň, že existují ty skoky na lyžích.

Letos to po dlouhé době vyšlo i někomu z našich. Však to bývala naše parádní disciplína a měli jsme i parádní můstek. Tady u nás na severu.

Mluvím o kdysi nádherném harrachovském skokanském areálu, který kdysi patřil mezi ty nejlepší na světě. Dnes už na tu dobu můžeme jenom vzpomínat.

Když už jsme u toho, vzpomenu si na 9. leden 1982. Pavel Ploc si tehdy doslova dolétl pro nový světový rekord, když skočil 181 metrů. Jenže stejně nebylo moc co slavit. V závodě bohužel nevyhrál. Jestli se mohu přimluvit za harrachovský můstek, touto cestou to činím. Zasloužil by si hezčí stav.

Dnes má také výročí můj asi nejoblíbenější český spisovatel. Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích. Málokdo ho v naší literární historii trumfnul, a jestli jste nečetli jednu z jeho románových prvotin, Továrnu na absolutno, vřele doporučuji.

Byl to opravdu vizionář a mnohé z jeho knih jsou aktuální i dnes. Nemluvě o slovu ROBOT, které se poprvé objevilo v jeho románu R. U. R., a které používá celý svět. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio