8. červen: doktor, co špatně skončil a kamarád do deště

8. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 8. června, svátek má Medard. Znáte to přísloví, že kdo s čím zachází, tím taky schází? Na pana doktora Jesenia to platí doslova.

Tenhle šikovný chlapík se proslavil především tím, že 8. června 1600 pořádal v Praze vůbec první pitvu. Byla veřejná a trvala 4 dny. Říkáte si, že na tom asi nic není, jenže tenkrát byla taková věc doslova nevídaná.

Pitva byla přijata velmi rozporuplně – odbornou veřejností nadšeně, laiky byl Jan Jesenius odsouzen. Otvírat lidské tělo se z náboženských důvodů jaksi neslušelo.

Jeden kronikář Jesenia dokonce popsal jako člověka, který čtvrtil lidi a nakonec byl sám rozčtvrcen. To se taky nakonec stalo. Při známé popravě 27 českých pánů kat ukončil i život Jana Jeseniuse. A skutečně byl i rozčtvrcen a vpleten do kola. Inu jiná doba.

Nechme lámání kolem stranou a pojďme raději popřát k narozeninám. Lukáš Vaculík je herec, na jehož filmografii nestačí ani několik stran. Vůbec poprvé se na plátně objevil v moc pěkném filmu „Láska mezi kapkami deště“, a roli jemného a citlivého fešáka mu dlouhé roky nikdo neodpáral.

Možná i proto bylo příjemné vidět ho jednou v roli záporné. Nedávno proběhla v televizi kauza „Metanol“. Dlužno dodat, že i tam jsme Lukášovi nakonec stejně fandili. A dnes gratulujeme k 56. narozeninám.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio