5. červenec: sexy plavečky a papoušek Kakadu

5. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 5. července, svátek slaví Cyril s Metodějem. Počasí by dnes mohlo být i na koupání a tak si připomeneme vynález, který nám pánům dělá radost na všech plážích světa. Ano, řeč je plavkách, kterým se říká bikiny. 

5. července 1946 se poprvé objevily na módní přehlídce v pařížských lázních Piscine Molitor se sloganem „bikiny – menší než nejmenší plavky na světě“.

Poprask to byl náramný, i když ty úplně první nebyly ani zdaleka tak odvážné, jak to vídáme dnes. Jméno plavky dostaly po atolu Bikiny, kde byl jen čtyři dny před jejich premiérou proveden pokusný atomový výbuch.

Stejným výbuchem ve světě módy měly být i tyto plavky. Dodejme, že jim to ještě trvalo a nebýt filmu „A bůh stvořil ženu“, či první bondovky „Doktor No“, těžko říct, jestli by na nich naše pánské oko mohlo s libostí spočinout na kdejakém kousku písku.

A ještě jedny narozeniny si připomeneme – 73 let je právě dnes Viktoru Sodomovi, jednomu z průkopníků českého bigbítu, který se paradoxně proslavil nejvíc popíkovými hity v 70. letech. Všechno nejlepší. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.