5. březen: smrt diktátora a předseda z Chalupářů

5. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 5. března a svátek má Kazimír. Nenabídnu vám dnes vzpomínku na nějakého pozitivního, veselého člověka – je to totiž přesně 65 let, co zemřel Stalin.

Bezesporu to byl velký vůdce, který zformoval Sovětský Svaz a porazil Hitlera, ale taky nemilosrdný diktátor, který má na svědomí miliony lidských životů. Jeho smrt vypovídá o ledasčem. Na své dače strávil celou noc pitím a ráno 2. března byl nalezen v podstatě v bezvědomí ve své ložnici.

Lékaři se ho tolik báli, že ho raději nechali nějakou dobu bez vyšetření. Však jich taky stovky pozavíral. Jenže ona to byla mrtvice. A na její následky Stalin 5. března 1953 zemřel. Nestihl tak ani naživo vidět onu strašlivou sochu na Letné, kterou jsme mu postavili a v roce 1962 zase slavnostně odstřelili. Inu Češi.

Tak raději něco veselejšího. Třeba vzpomínku na předsedu z Chalupářů Josef Větrovec se narodil 5. března 1922 a my ho známe z mnoha televizních i filmových rolí bodrých chlapíků. Svůj hlas také v dabingu propůjčil Jeanu Gabinovi. Několik let byl dokonce ředitelem Divadla E. F. Buriana a hodně nahrávek nám zanechal i v rozhlase. Díky za ně. Dobrý poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio