4. únor: první soukromá televize v Česku a bavič ze Sešlosti

4. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 4. února. Zdá se, že paní zima ještě neřekla poslední slovo, však také pranostika říká: „O svaté Veronice bývá ještě sanice“. To docela sedí. Ovšem co je to proti roku 2004, kdy bylo naměřeno skoro 15 °C. Na tom je vidět, jak jsou pranostiky vrtkavé.

Vzpomenete si ještě na dobu, kdy skoro neexistovaly dálkové ovladače k televizi? Ono taky na co, že? Televize měla jen dva programy a to ještě „jeden lepší než druhý“. Všechno se mělo změnit až v roce 1994. Právě 4. února začala vysílat první soukromá televizní stanice. Vcelku vtipně dostala licenci na vzdělávací a kulturní program. Od prvního dne vysílání ale bylo vše jinak. No nic…

Když už jsme u televizí, jeden z nejoblíbenějších zábavných pořadů se jmenoval Sešlost. No kdopak byl partnerem moderátora Luďka Nekudy? Ano, Jiří Císler. Dneska by mu bylo 90 let. Málo se ví, že začínal jako houslista ve filharmonii, k divadlu přešel až později. První velkou roli dostal v seriálu Inženýrská odysea, ale já ho mám raději jako „rejžu“ v Básnících, nebo v již zmíněné Sešlosti. Tak si na pana Císlera dneska vzpomeňte!

autor: Petr Beran
Spustit audio