4. srpen: český rakeťák a legendární trumpetista

4. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 4. srpna, svátek má Doominik. Vlna veder pokračuje, a tak mi přijde vcelku vtipná pranostika: „Parno na Dominika zvěstuje tuhou zimu“. To se tedy máme na co těšit.

Dnes začnu jménem pro vás asi neznámým. V roce 1872 se narodil Ludvík Očenášek. Jméno téměř zapomenuté hlavně u nás, ve světě se o tomto průkopníku raketové techniky dobře ví.

Ludvík Očenášek na Bílé hoře v Praze uspořádal představení, jaké tehdy ve světě nemělo obdoby. Už v roce 1930 před zraky užaslých diváků vypustil k nebesům několik raket. Jeho jedno a dvoustupňové rakety vzlétly až do výše půldruhého kilometru.

Očenáška, vynálezce a konstruktéra jednoho z prvních jednoplošníků u nás, rakety fascinovaly. V roce 1938 je už dokázal vystřelit do výše dvou a půl kilometru. Pak ale vypukla válka a vynálezce se uchýlil do ústraní, aby jeho rakety někdo nezneužil.

Dneska si vzpomeneme na skvělého trumpetistu. Louis Armstrong se narodil 4. srpna 1901. V mládí solidní kvítko, pár let strávil i v polepšovně. A právě tam se naučil hrát na kornet. Udělal dobře a my jsme rádi, že za svého života stačil zahrát i v Československu. Lucernu rozezněl v roce 1965.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio