4. listopadu slaví narozeniny první dítě „ze zkumavky“

4. listopad 2017

Dneska je sobota, 4. listopadu, a tak se na ten dnešek podíváme do kalendáře trochu podrobněji. A začneme počasím. Nejvyšší teplotu jsme si užívali před sedmi lety, v roce 2010 bylo 17,3 ˚C a naopak nejnižší v roce 1881, to teploměry ukázaly minus 4,8 ˚C. Komu dneska popřát?

Myslím, že dnešní sobota bude hodně veselá, protože svátek má Karel a těch je v Čechách docela dost, i když jde o jméno německého původu. Znamená muž nebo chlap.

A komu dnes popřejeme k narozeninám? Slaví třeba zpěvačka Yvetta Simonová. Narodila se v roce 1928, a tak mi jistě promine, když zmíním, že pamatuje ještě začátky orchestru Karla Vlacha.

A ještě jedny narozeniny: první dítě, které se v bývalém Československu narodilo takzvaně „ze zkumavky“, slaví 35 let. Chlapec se narodil díky odborníkům z brněnské fakultní nemocnice. Šlo tehdy o vůbec první porod takto počatého dítěte ve střední a východní Evropě.

Dnes už není umělé oplodnění nic neobvyklého. V současné době se u nás takto každý rok narodí kolem 5 000 dětí. Před 30 lety se ale mluvilo téměř o zázraku.

autor: Petr Beran
Spustit audio