29. srpen: povstání na Slovensku a legenda popu

29. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa, svátek má Evelína. 29 srpna. Začneme pěknou pranostikou: „Na svatého Jana stětí čápi do tepla letí“. No nevím.

Pokud čápi nepošli vedrem nebo nedostatkem žab, možná i poletí. Dneska si připomeneme Slovenské národní povstání. Začalo 29. srpna 1944. Večer byly hlášeny první boje s Němci, druhý den už bánskobystrický rozhlas vysílal jako Slobodný slovenský vysielač.

Jenže netrvalo dlouho. Za dva měsíce bylo povstání potlačeno a už 30. října Josef Tiso se slzami v očích na náměstí v Banské Bystrici děkoval Němcům za osvobození a mnohé z nich vyznamenal. Fuj.

Jak bývá zvykem, o povstání se dneska často diskutuje, hlavně kvůli obrovskému počtu obětí a teroru, který později Němci na Slovensku rozpoutali.

Dnes si připomeneme taky asi největší popovou legendu. Michael Jackson by se dnes dožil 60. let. Byl to bezesporu geniální muzikant s velmi výstřední povahou a vystupováním. Tatínek byl dost despota a od mládí Michael fungoval jako hlavní hvězda rodinného podniku Jacksons 5.

Z toho by se jeden opravdu trochu pominul. Zdá se k nevíře, že je to už 9 let co král popu dozpíval navždy. Zemřel ve věku pouhých 51 let, ale nechal nám tu opravdu nesmrtelnou řádku hitů. Děkujeme za ně.  Hezký poslech přeje Petr Beran..

autor: Petr Beran
Spustit audio