29. červen: několik vět a nejrychlejší góly

29. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 29. června, svátek mají Petr a Pavel. Na dnešek se asi nejvíc těší děti školou povinné. Tak už jenom to vysvědčení a hurá na prázdniny.

Fotbalové mistrovství světa je v plném proudu. Zrovna na dnešek připadá jedno zajímavé výročí. Právě před 16 lety padl nejrychlejší gól historie MS. Turecký útočník Hakan Sükür ho dal za necelých jedenáct sekund.

Celá situace je o to vzácnější, že Turecko ani nemělo výkop. Jenže korejský kapitán Hong Ming Bo udělal velkou chybu a Sükür poslal míč do sítě. Přesně to bylo 10, 89 sekundy, počítáno na nezpomalených televizních záběrech od chvíle, co Korejci rozehráli, po moment, kdy míč překročil brankovou čáru.

Předtím jsme rekord drželi my. Gól pocházel z roku 1962 a za 15 vteřin ho vstřelil Václav Mašek.

Pokud jste před 29 lety poslouchali zahraniční vysílání Svobodné Evropy, nebo Hlasu Ameriky, asi vás v programu překvapila přelomová petice Několik vět.

Název vymyslel Jiří Křižan a během několika málo týdnů jí podepsalo přes 40 000 lidí. Dlužno dodat, že typicky „po česku“ se nejvíc signatářů se najednou vyrojilo až v listopadu 1989, kdy už bylo všechno tak nějak jasné. Dnes je této petici 29 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.