28. únor: budiž světlo a oscarová zpěvačka

28. únor 2019
Stalo se dnes

Je čtvrtek 28. února, svátek má Lumír. Na úvod vám položím otázku. Dovedete si představit, že bychom byli třeba na měsíc bez elektřiny? Asi bychom se teď neslyšeli, viďte?

Ale myslím, že by najednou spousta lidí nevěděla, co s volným časem. Taky bych se vsadil, že by do roka vzrostla porodnost. Inu takové doby, kdy byla elektřina a světlo za tmy atrakcí jsou dávno pryč.

Ale stojí za to si připomenout 28. únor 1893. V Praze se stala věc nevídaná. Celé Staroměstské náměstí bylo na 14 dní osvíceno elektrickým světlem.

A hádejte, kdo za to mohl. Ano, byl to ševcovský synek, František Křižík. Po 14 dnech byla zase tma, ale český vynálezce za to všechno dostal dokonce od císaře medaili.

Dnes popřejeme k narozeninám české držitelce hudebního Oscara. Markéta Irglová ho má od roku 2007 a může za to její příběh lásky s irským muzikantem, ztvárněný ve filmu Once.

Romance ovšem dlouho nevydržela. Markéta je aktuálně vdaná už po třetí, a kdybyste ji chtěli potkat, musíte na Island. Dnes je jí 31 let. Gratulujeme.

autor: Petr Beran
Spustit audio