28. srpen: návrat klenotů a Lexa z dobrých holubů

28. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 28. srpna, svátek má Augustýn. Poslední prázdninový týden už začal včera a našim potomkům se to pěkně rychle krátí.

Taky počasí se trochu mění, ona je tu taky vcelku neúprosná pranostika. Kol svatého Augustina odcházejí pryč teplé dny. Letos mohu za sebe dodat: „Zaplať pánbůh“.

V Čechách máme kupodivu historicky dost věcí, na které můžeme být právem pyšní. Kupříkladu takové korunovační klenoty. Nevím, jestli jste je někdy viděli. Bývají vystaveny dost nepravidelně.

Jeden by ale řekl, že když jsou české, byly asi vždycky v Čechách. Chyba lávky. Tak třeba  v roce 1866, během prusko-rakouské války, byly odvezeny do Vídně. Následujícího roku 28. srpna 1867, před 151 lety, byly slavnostně navráceny zpět.

V současnosti jsou klenoty uloženy v korunní komoře Kaple sv. Václava Chrámu sv. Víta v Praze. O vystavení rozhoduje prezident republiky. Vstupní dveře jsou opatřeny sedmi zámky. Od nich mají klíče čelní představitelé našeho státu. Tak se někdy jeďte podívat.

I dnes popřejeme k narozeninám, a to na Slovensko. Milan Kňažko je skvělým a výrazným hercem. Jeho Lexa ve filmu „Dobří holubi se vracejí“ je nezapomenutelný.

Po roce 1990 se ale pan Kňažko víc věnoval politice, taky jeden čas šéfoval televizi a vůbec. K jeho 73. narozeninám gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.