28. leden: český hitmaker a vtipálek z MASH

28. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle, 28. ledna, a v kalendáři se dočteme, že svátek slaví Otýlie. Venku se ale otepluje tak, že už to ani leden nepřipomíná. I když to není nic proti roku 2003, kdy bylo přes 14 °C.

Dnešek bych rád věnoval vzpomínce na asi jediného českého skladatele, který si zaslouží označení hitmaker. Karel Svoboda měl být původně lékař, ale přičichl k bigbítu ve skupině Mefisto a na skalpel už ani nesáhl.

Pro českou hudbu to bylo dobré rozhodnutí. V divadle Rokoko začal skládat hudbu pro největší české hvězdy – definitivně prorazil s písní Lady Carneval pro Karla Gotta. A pak už následoval jeden úspěch za druhým, špičkové hity, hudba k filmům a veleúspěšné muzikály. To vše měl Karel na svém kontě, než 28. ledna 2007 ukončil svůj život ve vile v Jevanech. Muzika po něm zůstala skvělá.

Dneska si připomeneme taky seriál MASH a pana doktora Hawkeyho Pierce. Jeho představitel Alan Alda dneska slaví 82. narozeniny. Svoji roli v seriálu ztvárňoval dlouhých 11 sezón, a když se vysílala v roce 1983 poslední epizoda, sedělo u obrazovek 7 z 10 Američanů, a to dodneška ve státech něco znamená!

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.