27. duben: elegán z Roudnice a pyšná Xenie

27. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 27. dubna, svátek slaví Jaroslav, a v našem kalendáriu si uděláme malý výlet vlakem.

Kdybyste vystoupili na nádraží v Roudnici nad Labem, hned na prvním nástupišti najdete rodný dům asi nejelegantnějšího českého herce. Právě tam se totiž narodil nadporučík Lukáš ze Švejka, herec Svatopluk Beneš.

Jeho tatínek byl železničář, ale synek měl úplně jiné myšlenky. Není divu, že už v 16 letech utekl z roudnického gymnázia do Prahy k divadlu – a udělal dobře.

Uplatnil se hlavně v rolích elegánů a za první republiky šel z role do role. Pak už to bylo trochu horší. Ovšem jako nadporučík Lukáš byl naprosto geniální. Zemřel 27 dubna v roce 2007.

Přidejme ještě jedny narozeniny: dnes je má představitelka dost namyšlené starší sestry princezny Arabely, tedy Dagmar Patrasová.

Začínala jako mladičká dívenka v divadle Semafor a už v 17 letech začala hrát ve filmech. Později také moderovala pořady pro děti, Studio Kamarád a dokonce vydávala i vlastní časopis. Její písničky jsou u dětí populární pořád, i když hudebním kritikům, a možná i manželovi Felixovi, vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Populární Dádě je dneska 62 let. Gratulujeme! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.