26. prosinec: Z čeho měly děvečky koláč a vzpomínka na Doktora Piáno

26. prosinec 2017

Dnes je úterý 26. prosince. Nejvyšší teplotu naměřili meteorologové 26. prosince 1997, to jsem tenkrát odjel na hory a nebyla ani vločka, bylo 12,2 ˚C. Nejnižší naopak v roce 1853, minus 24,8 ˚C. Dneska je 2. svátek vánoční, den zasvěcený jednomu z prvních mučedníků, tedy Štěpánovi. Přidám i pranostiku: „Pakli na Štěpána větrové uhodí, příští rok víno špatné se urodí.“ Jste-li milovníky vína, raději byste asi dnes měli sledovat nejen teploměr, ale i rychlost větru.

Často máme Štěpána spojeného s koledou – kdo by ze školy neznal říkanku „Koleda, koleda Štěpáne, co to neseš…“. Celá ta věc je spojená s odchodem čeledě z hospodářství, dělo se tak právě na Štěpána a na cestu dostávala čeleď zvláštní koláč, který tvořily tři pruhy těsta spletené do kruhu a zdobené ořechy, rozmarýnem a pentlemi. Podle receptu si moc neumím představit, jak to mohlo chutnat.

Na závěr jedna vzpomínka. Víte, komu se říkalo „Doktor Piáno“? Jestli tipujete Jiřího Šlitra, trefili jste se. Tuhle přezdívku si vysloužil díky svému právnickému vzdělání. Jeho život smutně skončil v prosinci 1969. Dodnes se neví, byla-li to sebevražda, nebo nešťastná náhoda. Se svítiplynem je to prostě těžké.

autor: Petr Beran
Spustit audio