2. prosinec: Arabela a spol. a slavný výprask u Slavkova

2. prosinec 2017

Statistiky praví, že nejteplejší 2. prosinec si užívali lidé v roce 1961 – to bylo 13,7 ˚C a nejnižší naopak v roce 1879, minus 11,1, ˚C. Svátek má Blanka. Nezapomeňte jí popřát. My se teď ale podíváme na tento den trochu jinak...

Dnes bychom chtěl připomenout pána, díky němuž stálo naše dětství za to. A nejen dětství. Vždyť kdo by neznal Arabelu, Macha a Šebestovou, nebo filmy Šest medvědů s cibulkou a Pane, vy jste vdova. Už tušíte, kdo všechny tyhle tituly spojuje? Ano, skvělý scénárista Miloš Macourek, který se narodil 2. prosince roku 1926.

Další vzpomínka nás ale zavede dál, až na začátek 19. století, do období napoleonských válek. Ten den proběhla asi nejslavnější bitva na našem území. Zhruba mezi vesnicemi Telnice a Tvarožná nedaleko Slavkova u Brna. Ano, slavná „Bitva tří císařů“. Francouzská armáda v čele s císařem Napoleonem zde drtivě porazila vojsko Ruského impéria v čele s carem Alexandrem I. a generálem Kutuzovem a oddíly Rakouského císařství pod vrchním velením císaře Františka I.

Popisovat bitvu plnou omylů, mlhy ale i legendárních taktických manévrů by vydalo na několik pořadů, ale tolik času na malého vojevůdce opravdu nemáme.

autor: Petr Beran
Spustit audio