2. leden: zlatý boxer a chlapík s čepičkou

2. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je středa 2. ledna, svátek má Karina. Pozorně dnes sledujte počasí, prý jak bude dnes, bude i v září. Upřímně, raději než pranostikám bych v tomhle věřil meteorologům.

2. ledna v roce 1961 se poprvé z rozhlasu ozvalo: „Dobrý večer, děti! Dovolíte, jsem Hajaja.“ A o 4 roky později jsme poznali chlapíka, který nás pak provázel celým dětstvím. Vás možná taky. No ano, Večerníček.

Ten první byl odvysílán v televizi už v roce 1965, a pokud vás to zajímá, byla to pohádka „Kluk a kometa“ s černým divadlem a legendární Štěpánkou Haničincovou.

Večerníček byl ještě bez znělky, ta od pana výtvarníka Pilaře se přidala až poději, a vídáme to vše dodnes.

 Ještě mi dovolte, jako příznivci sportu, abych si dnes vzpomenul na zlatého českého boxera Bohumila Němečka. Ten se narodil 2. ledna 1938.

Boxoval tady u nás na severu v Lokomotivě Děčín a dostal se i do reprezentace. Na XVII. letních olympijských hrách 1960 v Římě – na své první velké mezinárodní akci – se dostal až do finále. A byla z toho zlatá medaile! Tak ať vám dneska vše vychází. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.