2. červenec: skvělý novinář a populární Walda

2. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 2. července, svátek má Patricie. To se to dětem vyspává, když nemusí do školy, co? My si zatím připomeneme jednoho skvělého vypravěče, novináře a spisovatele.

Ota Pavel byl muž mnoha tváří – na jedné straně poeta, který dokázal zpracovat své dětství do poetického příběhu o smrti krásných srnců, na straně druhé zapálený sportsman a novinář, který dokázal z obyčejného sportu udělat napínavý příběh.

Bohužel byl stižen psychickou chorobou a na olympiádě, kde působil jako novinář, podpálil horskou chatu. Všude viděl čerty. Zemřel v nedožitých 43 letech na srdeční infarkt. Dnes by mu bylo 88 let.

A ještě jedna vzpomínka – tentokrát na vyučeného skláře, který to i ve světě dotáhl daleko. Ano Waldemar Matuška byl původně sklář, jenže k divadlu a muzice ho to táhlo od malička, vždyť maminka byla také zpěvačka.

Brzy se stal možná nejpopulárnějším zpěvákem v zemi. Později emigroval do Spojených států i se svou ženou, Olgou Blechovou. Dnes by mu bylo 86 let.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio