2. červen: kadaňský hodinář a původ vandalismu

2. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 2. června, svátek má Jarmil. Také jste čítávali Staré pověsti pražské? A znáte tu o mistru Hanušovi, který měl sestrojit orloj a pak byl oslepen, aby dílo nemohl zopakovat?

Ouha! Pražský orloj mistr Hanuš jen zdokonaloval. Dílo postavil roku 1410 severočeský hodinář. Jmenoval se Mikuláš a pocházel z Kadaně.

Právě 2. června se orloj rozběhl poprvé. Kadaňští jsou taky na svého rodáka náležitě hrdí. Má dokonce pamětní desku na radniční věži. Až budete v Kadani, jděte se určitě podívat!

Není to tak dlouho, co jsme si v našem vysílání povídali o vandalismu. Je to věc, která trápí nejedno město a stojí taky dost peněz. Ale víte, kde se to slovo vzalo?

Velmi nepěknou pověst si totiž získal germánský kmen Vandalů, který v 5. století putoval Evropou a dovedete si představit, že to nebylo putování zrovna mírumilovné. Vandaly s otevřenou náručí nevítali ani tenkrát. V roce 455 dokonce vyplenili Řím a právě od té doby byli považování za symbol zkázy a ničení.

Dnešní historie říká, že nebyli žádnou výjimkou. V Římě prý dokonce nevypálili ani jednu budovu. No jo, jenže špatná pověst se, jak nás historie dnes a denně učí, napravuje jen velmi těžko. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio