19. leden: chlapík, který odstartoval století páry a orkán Kyrill

19. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 19. ledna. V kalendáři k tomuto datu najdeme hned několik zajímavostí. Začínáme pranostikou. Je-li na svatého Kanuta teplý den, urodí se hodně obilí. To dneska neplatí, ale v roce 2007 bylo jarních 15,1 °C.

Bohužel se tehdy právě ten den přehnal Českem orkán, který později dostal jméno Kyrill. Byl jsem tenkrát na lyžařském kurzu na Svatém Petru, a co se dělo na hřebenech, bylo opravdu děsné. Nejvyšší naměřená rychlost větru byla zaznamenána na vrcholu Sněžky a dosáhla hodnoty 216 km/h. Tehdy se nám doslova prohýbaly okenní tabulky.

Rád bych dneska připomenul pána, podle kterého se jmenuje třeba jednotka výkonu a tak ho najdete skoro na všech spotřebičích. James Watt se narodil právě 19. ledna 1736 ve Skotsku. Tenhle šikovný mechanik bývá mylně označován za vynálezce parního stroje, ale on ho jen vylepšil a vlastně odstartoval století páry.

Na druhou stranu můžeme panu Wattovi připsat k dobru třeba vynález vývěvy. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.